SKRÄDDARSYDDA FLEXIBLA LÖSNINGAR
Jostec erbjuder en komplett produktionslinje enligt kundens behov, från kavling av degen till påfyllning och hantering av bakplåten. Vår utrustning passar för mångsidig bearbetning av olika slags degar, från trendiga, glutenfria tunnbrödsdegar till traditionella glutenhaltiga degar.
Vi kan erbjuda lösningar både för formning av degar, dekoration och uppläggning av produkter och hantering av plåtar. Vi bygger upp linjen enligt kundens behov och önskemål. Oavsett om utgångspunkten är behov av tilläggskapacitet eller en optimerad användning av bagerilokalerna kan vi planera och förverkliga produktionslinjen tillsammans med vår kund för en så effektiv produktion som möjligt.
ROLLING UNITS
Degkavlare för korta och våta degar
Degtjocklek 1 – 5 mm. Degens bredd kan väljas i intervallet 300 – 600 mm. Ingen tilläggskalibrering.
Lämplig för till exempel knäckebröd och glutenfri pizza.
Degmattan kan hanteras genom att strö ut frön etc., naggning, kapning m.m.
Som option en homogenisator, som kan användas för att blanda restdeg och ny deg och ta bort luftbubblor.
Degkavlare för glutenfria och torra degar
En flerstegsdegkavlare för tunna degmattor. Inmatningsenhet och två kalibreringsvalsar. Mjölning både undertill och på ytan. Degmattans minsta tjocklek cirka 1 mm, beroende på deg och behov. Degmattans standardbredd 600 mm, övriga bredder enligt överenskommelse.
Utmatningshastighet standard cirka 2 – 7 m/min.
Kavlar till exempel knäckebröd och pajskalsdeg. Passar också för hantering av glutenfri deg.
Degkavlare för jäsdegar.
En effektiv och skonsam linje för jäs- och andra glutenhaltiga degar. Passar för till exempel kaffebröd och frallor. I inmatningsenheten formas ett tjockt degband skonsamt för att bevara degens jäskraft. Efter en kort vilofas följer satellitkavling, kavling på tvären och kalibrering av degen. Vid behov kan man kalibrera degen två gånger som på bilden. Mjölning både undertill och på ytan.
Degmattans minsta tjocklek är cirka 2–3 mm beroende på degen och kalibreringarna. Degmattans standardbredd 600 mm, övriga bredder enligt överenskommelse.
Utmatningshastighet standard cirka 2 – 7 m/min.
Degkavlare för våta och sega glutenhaltiga degar
En degkavlare med flera arbetsmoment och -steg som hanterar degen varsamt och optimerat. Degen kapas i bitar i det första momentet och läggs upp på rad. Efter förkavlingen följer en vilofas. Efter vilofasen bearbetas degen med en satellitkavlare. Därefter kavling på tvären och två kalibreringar. Antalet bearbetningar enligt behov. Mängden mjölning optimeras också. Degtråget kan utrustas med löstagbara plastskivor och oljesmörjning.
Degtjockleken 2 – 15 mm. Nominell bredd 600 mm. Lämpar sig till exempel för ciabatta-deg eller andra degar som kräver en skonsam behandling.
Uppslagsbord
Ett mångsidigt uppslagsbord, som lämpar sig för många behov. Passar för borstning, naggning, formning eller kapning i remsor, borttagning av restdeg, fuktning av kanterna, syltfyllning, vändning av remsor, rullning, dekorskärning och tvärkapning.
Linjens längd bestäms enligt behovet, 2 – 12 m.
Man kan välja bland ett omfattande sortiment av tilläggsutrustning. Genom ett urval skäreggar finns det möjlighet att dekorskära produkterna. Bordet kan antingen stå separat eller integreras som en del av produktionslinjen.
Bordshöjd standard 900 mm och bandbredd 650 mm. Det är också möjligt att få andra mått
DECO – dekorationsenhet
En enhet som placeras efter produktionslinjen och som kan innehålla följande moment:
- Fuktning med vatten
- Pensling med ägg
- Smörjning för glans (med tllsatsmedel)
- Ströspridning
- Ostspridning
Vattenfuktning med finfördelad dimma. Äggpensling med en tallrikssmörjare. Överflödigt strö tas tillvara och kan cirkuleras (option) som på bilden. Man kan precisionströ direkt på produktraderna. Anläggningens längd är 1,5 meter eller mer, beroende på antal sektioner. Standardbredd 600 m. Kopplad till produktionslinjen, körs från linjens manövercentral.
Transportörerna utformas antingen som band eller galler. Transportören är indelad i sektioner för att inte materialen skall blandas.
Hela anläggningen är försedd med låsbara hjul. Det är lätt att förflytta den till tvättning.
Påfyllningsenhet
En lösning för påfyllning i en riktning, till exempel efter en maskin för frallor eller då bakplåten kan flyttas. På bilden visas ett justerbart plåtställ. Bakplåtarna kan fyllas på i längdled eller på tvären. Påfyllningen kan ställas in i förhållande till bandets hastighet, påfyllningssträckan och fördröjningen.
Påfyllningsväg 200 - 700 mm med standardutrustning. Bandbredd med standardutrustning 650 mm.
Flera olika måttalternativ kan fås på begäran. Bandets drivning sker med kuggrem, vilket ger en tyst och mjuk påfyllning. Den öppna konstruktionen gör den dagliga rengöringen och underhållet enkelt.
Påfyllningsenheten kan anslutas till linjen eller fungera separat. (Manövercentralen fattas på bilden). Anläggningens längd beror på höjdskillnaden mellan inmataren och påfyllningshöjden och bandets stigvinkel.
Påfyllningsenhet
För påfyllning i två riktningar. Fyller på bakplåten i både längdled och på tvären. Med påfyllningsenheten kan man fylla på bakplåten optimalt utan att beröra produkten med händerna. Linjen kan vara vänster- eller högerhänt. Bandbredd för standardanläggningen är 650 mm och den längsta påfyllningsvägen är 700 mm.
Synkrontransportören som ingår i anläggningen är försedd med låsbara hjul, som gör att det är lätta att koppla loss den för tvättning. Anslutning sker med snabbkopplingar. Synkrontransportören transporterar produkterna på galler.
Bandets drivning sker med kuggrem, vilket ger tyst och mjuk påfyllning. Den öppna konstruktionen gör den dagliga rengöringen och underhållet enkelt. Kan anslutas till linjen eller fungera separat. (Manövercentral utan pekskärm på bilden).
Anläggningens längd beror på höjdskillnaden mellan inmataren och påfyllningshöjden och bandets stigvinkel.
Dragpåfyllningsenhet
En påfyllningsenhet för industriell produktion för förflyttning av produkter till jäsning eller direkt till ugnen. Man kan välja mellan standardbandbredderna (B) 400 och 650 mm. Bredare band enligt överenskommelse. Maximal bredd 1,5 m.
Draglängder (A) från 1 meter upp till 4 meter.
Påfyllning direkt på bräderna till jässkåpet och jästunneln eller direkt till ugnen med en gallertransportör som på bilden. Man kan välja påfyllning per produktrad, grupp eller totalbredd. Fotocellstyrning. Påfyllningshöjderna (H1) och zonerna (H2) samt linjens orientering är valbara.
Påfyllningsenheten är försedd med en stigande påfyllningskil och automatisk styrning av bandet. (Manövercentralen saknas på bilden).
Plåthantering
Ersätter tunga och enformiga arbetsmoment.
Flyttar ogräddade produkter från produktionslinjen till påfyllningsenheten (1), som lägger upp en lämplig mängd för påfyllning. Bakplåtarna från plåtlyftaren (2), dit bakplåtsvagnen levereras. Automatisk lyft av plåtarna på transportören (4). På bilden finns utrustning för täckning med bakplåtspapper (3), som brer ut papper på plåtarna innan produkterna läggs upp.
Transportör med 9 platser. Det är möjligt att installera en automat för fyllning på toppen och vidaretransport efter transportören. Kapacitet för pappersutbredning cirka 350 - 400 plåtar/h, annars mer än 500 plåtar/h.
Dimensionerna på bilden baserar sig på plåtformatet 450 x 600 mm och standardpåfyllningsenheten med 650 mm band och 700 mm påfyllningsväg.
Hela anläggningen har samma manövercentral, där logikstyrningen sker med pekskärm.
Utrustning för pappersutbredning på linjen
Utrustning för pappersutbredning för placering efter produktionslinjen.
Funktionsprincip:
- De ogräddade produkterna som kommer från produktionslinjen matas på transportören till utrustningen för pappersutbredning.
- Pappret matas ut från rullen (1) som ett kontinuerligt band.
- Pappret kapas med giljotinen (2) till bestämda mått mellan produktraderna.
- Pappret sugs fast mot bandet med undertryck (3).
- Produkterna fortsätter på det kapade pappret till följande band för fortsatt hantering.
Pappersrullens bredd 300 – 800 mm. Maximal diameter för rullen cirka 700 mm som standard. Linjens minimihöjd bestäms av pappersrullen, som placeras under transportören.
Utrustning för pappersutbredning för en sluten plåt- eller bakbrädeslinje
Brer ut papper på den tomma bakplåten samtidigt som plåten körs ut från hörnet. Produkterna placeras på plåten direkt efter att pappret bretts ut. Kapaciteten beror bland annat på plåtens dimensioner, till exempel 350 plåtar per timme.
Bakplåtspappret matas ut från rullen (1), kapas och placeras på plåten. Plåtens längd (L) t.ex. 800 - 2000 mm.
Plåtens/papprets bredd t.ex. 400 - 800 mm. I en 700 mm pappersrulle finns över 7 km papper. Det papper som används är vanligen silikonbehandlat på bägge sidorna (41 g/m2).
COOLING SPIRAL

A roll-out sheeter for short and wet doughs
Thickness of the dough sheet 1 – 5 mm. The width can be varied within 300 – 600 mm. No additional calibration.
Suitable for example for crispbread and gluten free pizza.
Treatment of the dough sheet, for example seeding, pricking, cutting etc.
Homogenisator as option for mixing rest dough and fresh dough and eliminating air bubbles.
SPECIFICATIONS | |
---|---|
Dough thickness: | from 1 to 5 mm |
Dough width: | 600 mm (unless specified) |
Suitable for: | e.g.: crisp bread & gluten-free dough |
Mobile: | semi |
Interface: | Switchboard or controlled by line |
Calibration: | manual |
Material: | stainless steel |

A roll-out sheeting line for gluten free and dry doughs
A multi-step, roll-out sheeter for thin dough sheets.
Feeding unit and two calibration sheeters.
Sprinkles flour both on the surface and under the bottom.
Minimum thickness of the dough sheet around 1 mm, depending on the dough type and the needs.
Standard width of the dough sheet 600 mm, other dimensions on request.
Standard output speed around 2 – 7 m/min.
Rolls out for example crispbread and laminated doughs for pies and pastry. Suitable also for handling of gluten free doughs.
SPECIFICATIONS | |
---|---|
Suitable for e.g.: | crispbread, pie, crunchy pie, gluten-free dough |
Smallest thickness: | 1mm |
Dough width: | 600mm (unless specified) |
Calibration: | manual |
Material: | stainless steel |

A roll-out sheeting line for yeast doughs.
An efficient and gentle production line for yeast and other gluten containing doughs. Suitable for example for buns and rolls.
The feeding unit gently forms a thick initial band to save the rising capacity of the dough.
A short period of rest followed by satellite roll-out sheeting, traverse roll out and calibration.
When necessary two calibration phases as in the illustration.
Sprinkles flour both on the surface and under the bottom.
Minimum thickness of the dough sheet around 2-3 mm, depending on the doughs and the calibration.
Standard width of the dough sheet 600 mm, other dimensions on request.
Standard output speed around 2 – 7 m/min.
SPECIFICATIONS | |
---|---|
Smallest dough thickness: | 2-3mm |
Unspecified width: | 600mm standard |
Output speed: | 2-7m/min |
Suitable for e.g.: | yeast dough, gluten dough |
Material: | stainless steel |

A roll-out sheeting line for wet and tough gluten doughs
A multi-phase and step roll-out sheeter treats the dough gently and in an optimal manner.
The dough is divided in the first phase and the parts are put into a line. After pre-sheeting the dough will be moulded by a satellite sheeter. Thereafter traverse sheeting and two calibrations.
Amount of treatments according to needs. Also, the number of flour sprinklings is optimized. Plastic, removable sheets and oil lubrication can be added to the bowl.
Thickness of the dough sheet is 2 – 15 mm. Nominal width 600 mm.
Suitable for example for ciabatta doughs or other doughs demanding gentle treatment
SPECIFICATIONS | |
---|---|
Dough thickness: | 2-15mm |
Dough width: | 600mm |
Suitable (especially) for: | ciabatta & sensitive dough |
Calibration: | manual |
Material: | stainless steel |

Make up table
The versatile make up table is adapted for many various needs. Suitable for brushing, prickling, cutting into shapes or strips, removal of scrap dough, sprinkling of the edge, filling with jam, folding of the strip band, rolling, decorative cutting and transverse cutting. The production line length can be designed from 2-12 m.
A wide range of accessories at your disposal. The cutting-edge selection enables decorative cutting of the products. The table can be delivered as free standing or as a part of the production line.
Standard height of the table is 900 mm and the conveyor width is 650 mm. Other dimensions are also available.
SPECIFICATIONS | |
---|---|
Line length: | 2-12m (depending on needs) |
Belt width: | 650mm |
Table height: | 900 Standard |
Mobile: | no (unless specified) |
Material: | stainless steel |

DECO Surface decoration unit
A unit to be installed after the production line, including:
- water sprinkling
- egg brushing
- glazing (with additive)
- seeding
- cheese spreading
Water sprinkling with water mist. Egg brushing with a plate brush. Recycling of surplus seeding as an option as illustrated. Seeding can be directed precisely towards the product rows. Length of the equipment 1,5 m or more, depending on the number of pockets. Standard width 600 mm. Connected to the production line, controlled from the operating desk of the line.
The conveyors are made either as belts or as grates. The conveyor is divided into sections, which prevents mixing of materials.
The machine is equipped with lockable wheels. Transport to the cleaning room is easy.
SPECIFICATIONS | |
---|---|
Fixed width: | 600mm |
Conveyor: | Rod network belt (steel), plastic net, belt |
Mobile: | Yes |
Length: | 1,5m + |

Tray filling unit
A solution for one-way filling needs, for example after a roll machine or when the tray can be moved.
The photo shows an adjustable tray rack. The tray can be filled longitudinally or crosswise.
Filling can be adjusted according to belt speed, filling distance and delay.
Filling distance 200 - 700 mm with standard equipment.
The belt width is 650 mm with standard equipment.
Several different dimensions are available on request.
Transmission of the belt via a toothed belt, which makes filling silent and gentle. The open design enables easy daily cleaning and maintenance when needed.
The filling unit can be connected to the production line or it can operate independently. (Control unit not shown in the picture).
The length of the equipment depends on the height difference between the feeding unit and the filling level and the inclination angle of the belt.
SPECIFICATIONS | |
---|---|
Panning travel distance: | 200-700mm (standard) |
Belt width: | 650 (standard) |
Tray positioning: | multidirectional |
Material: | stainless steel |

Filling Unit
For two-way filling.
Fills the tray in both longitudinal and traverse direction.
The filling unit makes it possible to fill the tray optimally and without touching the products by hand.
The line can be left or right hand orientated.
Standard belt width is 650 mm and the maximal filling distance is 700 mm.
The synchronous conveyor included in the equipment is equipped with lockable wheels, which makes it easy to uncouple for cleaning. Connections with quick couplings. The synchronous conveyor transports the products on a grate.
Belt drive via a toothed belt, which makes the filling silent and gentle.
The open design enables easy daily cleaning and maintenance when needed.
The filling unit can be connected to the production line or it can operate independently.
(Control unit without touch control in the photo.)
The length of the equipment depends on the height difference between the feeding unit and the filling level and the inclination angle of the belt.
SPECIFICATIONS | |
---|---|
Panning travel distance: | 200-700mm (both ways) |
Belt width: | 650 (standard) |
Tray positioning: | multidirectional |
Material: | stainless steel |
Line configuration: | left/right |

A pulling tray filling unit
A filling unit for industrial production, aimed for transport of the products to the prover or directly to the oven.
Optional standard belt widths (B) 400 and 650 mm. Wider belts on request. Maximal width 1,5 m.
Pulling distances (A) from 1 metre up to 4 metres.
Fills the boards of the prover or the tunnel prover or directly to the oven on the grate conveyor as in the picture. The filling method can be chosen according to the product row, the product group or the total width.
Photo cell control.
Filling levels (H1) and spaces (H2) and orientation of the line are selectable.
The filling unit includes a rising filling tip and automatic control of the belt.
(The control unit is missing from the photo.)
SPECIFICATIONS | |
---|---|
Belt width: | 400 or 650 (standards) |
Material: | stainless steel |
Dist. A: | 1-4m |
Control panel |

Tray handling
Replaces heavy and boring work operations.
The raw dough pieces are transferred from the production line to the filling unit (1), which arranges a convenient filling batch.
The baking trays from the tray lift (2), where the tray trolley is delivered. Automatic lifting of the trays to the conveyor (4).
In the photo a parchment paper feeder (3), which feeds paper onto the trays before filling the products on the trays.
Conveyor with 9 pockets.
It is possible to add an automatic surface filling device after the conveyor and an attached transfer unit.
Capacity with paper feeder around 350 - 400 trays/h, otherwise more than 500 trays/h.
The dimensions of the illustrations are based on tray size 450 x 600 mm and a standard filling unit with 650 mm belts and 700 mm filling distance.
The whole equipment is connected to the same control panel with touch control logic.
SPECIFICATIONS | |
---|---|
Capacity: | 500+ (standard), 350 (approx. with papering) |
Tray measures: | from 450x600mm |
Product setting on trays after papering | |
Tray lifting: | automatic from trolley |
Rack loading & transferring: | automatic |
Paper from roll: | width depends on tray, cutting length adjustable |

Paper feeding unit for the production line
A paper feeding unit to be placed after the production line.
Operational principle:
- The raw dough pieces coming from the production line are addressed to the conveyor of the paper feeder.
- The paper is released from the roll (1) as a continuous band.
- The paper is cut by a guillotine (2) to a defined length between the product rows.
- The paper is held towards the belt by vacuum (3).
- The products will be transported on the cut paper to the next belt for further treatment.
The width of the paper roll is 300 – 800 mm. The maximal standard diameter of the roll is around 700 mm.
The minimum height of the line is determined by the paper roll placed under the conveyor
SPECIFICATIONS | |
---|---|
Papering without trays | |
Paper roll width: | 300-800mm |
Max. roll diameter: | 700mm |
Cut length: | adjustable |
Material: | stainless steel |

Paper feeding unit for a closed tray or peel board line.
Will feed paper onto the empty tray simultaneously as the tray is transported out through the corner.
The products are placed on the tray immediately after paper feeding.
The capacity depends on i.e. the tray dimensions, for example 350 trays per hour.
The baking paper is released from the roll (1), cut and placed onto the tray.
Length (L) of the tray, for example 800 - 2000 mm. Width of the tray/paper for example 400 - 800 mm.
In one single 700 mm paper roll there is more than 7 km paper. The paper used for this purpose is generally silicone covered on both sides (41 g/m2).
SPECIFICATIONS | |
---|---|
Tray length: | 800-2000mm |
Tray width (paper): | 400-800mm |
Roll: | 700mm (gives est. 7km) |
Paper: | generally siliconized (41 g / m2) |

The ultra-hygienic Promax spirals are easy to clean and maintain as well as offering a good overall economy due to their construction. They are also very quiet when in use. The spirals do not contain an inner drum which frees up floor space in the production facilities. Such space can be used for other purposes such as cooling. Quick and easy assembly significantly shortens the overall startup time.
